Rahvusvahelise Balletipäeva puhuks kaunistatud varvaskingade näitus

October 18, 2021

 

Rahvusooperis Estonia avati 18. oktoobril, rahvusvahelise balletipäeva eel moekunstinäitus, mille raames esitlesid üheksa Eesti moekunstnikku oma loomingut läbi varvaskingade.

19. oktoobril tähistatakse üle kogu maailma balletipäeva, mille eestvedajaks on Covent Gardeni Kuninglik Ooper. Balletipäeva kutsusid 2014. aastal ellu kuus maailma suurimat balletitruppi: Austraalia Ballett, Moskva Suure Teatri balletitrupp, Kuninglik Ballett, Kanada Rahvusballett, San Francisco Ballett ja Rootsi Kuninglik Ballett. Igal aastal saavad balletihuvilised üle kogu maailma nautida põnevaid balletiga seotud sündmusi. Tänavu osaleb rahvusvahelises programmis ka Eesti Rahvusballett. Avalöögiks ongi täna avatud moekunstinäitus, kus oma varvaskingaloomingut esitlevad Lilli Jahilo, Kristina Viirpalu, Tiina Talumees, Aldo Järvsoo, Katrin Kuldma, Cärol Ott, Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Ülle Pohjanheimo.

 

Igal projektis osaleval kunstnikul on oma lugu, mis teda varvaskingadega seob, mida ta nende kaudu öelda tahab või mis teda nende juures kõnetab. NäiteksLilli Jahilole meenutavad varvaskingad printsess Dianat, keda ta kohtas 1997. aastal Royal Albert Hallis Age Oksa esinemist vaadates. Ketlin Bachmanni aga võlus varvaskingades peituv vastuolu: neid seostatakse kerguse, hapruse ja romantikaga, ja samal ajal on need kingad äärmusliku sihikindluse ja tugevuse tööriistad. Rahvusballeti kunstilise juhi Linnar Loorise sõnul teebki just varvasking balletist tõelise kunsti.

Kristina Viirpalu kirjutab enda inspiratsiooni kohta nii:
Baleriinid on maailma nôtkeimad inimesed, keda me vaatajad näeme hôljumas lava kohal nagu udusuled. Ebamaised, kauneimad ja ja enamasti varvaskingadel, mis annavadki selle hoiaku mida kellelgi teisel pole, kuid see meeletu raske töö kehaga, enese distsipliiniga, jalgadega mis on sageli verepiiskadega kaetud.
 Seetöttu on ka minu loodud teose pealkiri “ Red Swan”.
PS.
Kôigi väikeste baleriinide unistuste roll on alati olnud “Luikede Järv”.